Rubriky
Zprávy

Město chystá první krok k rozšíření kapacity mateřských škol

Vedení města chystá rozšíření kapacity mateřských škol ve městě. Nově by mělo vzniknout třicet míst. Rodiče dětí, které nebyly přijaty, mohou využít i alternativních metod předškolního vzdělávání.

Rada města schválila na svém posledním jednání návrh na rozšíření kapacity Mateřské školy Děčín VI, Klostermanova do budovy Thunská, přesun školní družiny – odloučeného pracoviště Základní školy Děčín VI, Na Stráni a přesun odloučeného pracoviště Domu dětí a mládeže. „Díky přesunům, které bychom chtěli realizovat v co možná nejkratší době, by mělo vzniknout 30 nových míst. Je to první krok, který jsme učinili k navýšení kapacity mateřských škol. Stále však hledáme další varianty řešení, tak abychom mohli uspokojit rodiče dětí školkového věku. “ řekl František Pelant, primátor města. Tyto změny si vyžádají určité zásahy do provozů některých institucí. „ Základní škola Na Stráni by byla nucena v příštím roce snížit kapacitu školní družiny o 40 dětí. Přesunutím družiny do objektu DDM Klostermannova bude moci být současná kapacita družiny základní školy zachována,“ doplnil primátor města. Ke změně v užívání dojde také v budově Vzdělávacího střediska Městské knihovny v Divišově ulici, nově budou prostory využívány pro zájmové vzdělávání Domu dětí a mládeže. V současné době jsou však některé prostory bývalého Kassu pronajaty Centru výzkumu a vzdělávání Žlutá Žirafa, z důvodů chystaných změn se město snaží najít pro aktivity tohoto centra jiné prostory. Rozšíření kapacity mateřských škol, zachování stávajících míst školní družiny a rozšíření prostor domu dětí a mládeže se vyžádá částku zhruba 2 miliony 500 tisíc korun.

Zápisy do mateřských škol se konaly v sobotu 14. května, podle předběžných výsledků nebylo v letošním roce přijato zhruba 143 dětí. „Přesná čísla o tom, kolik dětí bylo do školek přijato a kolik jich přijato být nemohlo, budou známa až začátkem června. Díky změnám, které schválila rada města, se počet přijatých dětí ještě zvýší. Rodiče pro umístění svých dětí do předškolních zařízení mohou využít také mateřská centra a další soukromé jesle a školky,“ doplnila Danuše Bednářová, vedoucí odboru školství a kultury. Mateřská centra nabízejí předškolní vzdělávání pro děti již od dvou let. Rodiče si mohou vybrat i alternativní druhy vzdělávání, například montessori pedagogiku nebo Lesní klub.
Připravila:
Markéta Lakomá
kancelář primátora,
tiskovámluvčí

Zdroj: Magistrát města Děčín