Rubriky
Kultura Zprávy

Kulturní památka, jez u Dolského mlýna, potřebuje opravu

Loňské povodně způsobily nemalé škody i v Národním parku České Švýcarsko. Velká voda v Kamenici mimo jiné poničila i jez u Dolského mlýna. V areálu této kulturní památky se proto sešli odborníci a zástupci stavebních firem, aby se dohodli na možnostech obnovy jezu.

Musí dojít co nejdříve k jeho stabilizaci, aby nedocházelo k dalšímu poškození vodního díla. A to nebude zrovna levné, připomíná ředitel národního parku Pavel Benda. „Budou to poměrně velké částky – budeme se pohybovat ve sta tisících, možná k milionu. Z běžného rozpočtu na opravu nemáme, budeme žádat do speciálního fondu pro udržování státního majetku. Po opravě jezu by měl být nadále průchodný pro vodní organismy, zejména pro ryby.“ vysvětluje požadavky parku Pavel Benda.

Projektant Richard Kulík upozornil na to, s jakými těžkostmi se musí stavbaři při obnově jezu vypořádat. „Nejhorší jsou problémy s odvedením vody, se stabilizací jezového tělesa, jeho dostatečným zakotvením tak, aby přežilo další velké vody.“

U Dolského mlýna, který je kulturní památkou, bude možné nasadit jen lehčí mechanizaci, zdůraznil zástupce stavební firmy Stanislav Řehák. „…budeme se snažit maximálně využívat staré technologie – páky, kladky, lana… Tak jako to dělali naši předci.“ dodává na závěr Řehák.

Autor: Josef Suk

Zdroj: ČRo Sever