Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Pivo a mléko je vražedná kombinace

Policisté z Velkého Šenova sdělili včera podezření z přečinu krádeže a porušování domovní svobody devatenáctiletému mladíkovi a to ve zkráceném přípravném řízení. Ten se nedávno přes okno koupelny vloupal do domu, odkud pak ze sklepních prostor odcizil pivo a krabicové mléko. A to přesto, že v posledních třech letech byl za obdobný skutek trestán. Teď mu hrozí až tříletý pobyt ve vězení.

Řádil v areálu firmy

Neznámý lapka během posledních dnů přelezl oplocení areálu jedné děčínské firmy, kde postupně odčerpal přes pět set litrů nafty z osmi nákladních vozidel. Pak ještě ze dvou z nich sebral brašnu s nářadím, hasicí přístroj a ze skladu maziv tři prázdné kanystry. Škodu po sobě zanechal ve výši přes osmnáct tisíc korun. Případem se zabývají policisté z železničního oddělení.

Dlouho neplatil na syna

Dluh na výživném ve výši přesahující čtyřicet tisíc korun se během několika let neplacení nastřádal na kontě třicetiletého muže. Částka přináleží k rukám matky jejich syna. Děčínští kriminalisté včera zahájili proti nezodpovědnému otci trestní stíhání pro zanedbání povinné výživy, za což je možné udělit trest odnětím svobody ve výši až dvou let.

Ze sklepa zmizely věci

Do sklepní kóje panelového domu ve Varnsdorfu vnikl neznámý zlodějíček. Tam mu padly do oka reproduktory k domácímu kinu, monitor k počítači, stan a matrace. Když prostory opustil, zůstala po něm škoda zhruba za dvanáct tisíc korun. Po pachateli pátrají místní policisté a v případě, že bude dopaden, může mít na krku krádež vloupáním a hrozbu až dvouletého pobytu ve vězení.

S promilem daleko nedojedeš

Ve zdi jednoho domu v Jílovém skončilo včera v dopoledne vozidlo, do kterého usedl ne právě střízlivý osmnáctiletý mladík. Díky nepřiměřené rychlosti dostal smyk a najel na krajnici, odkud pokračoval na místo srážky. Cestou se ještě popasoval s dopravní značkou, sloupem veřejného osvětlení a popelnicemi. Přitom natropil škodu za více než čtyřicet tisíc korun. Pak se na místo dostavili policisté a naměřili výtečníčkovi kolem dvou promile. Teď řidiče řeší ve zkráceném přípravném řízení pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Až tříleté odnětí svobody za něj nabízí trestní zákoník.

Krádež železa na statku

Policisté z obvodního oddělení vypátrali pětatřicetiletého muže, který v areálu bývalé zemědělské usedlosti na Děčínsku nedávno odcizil železné vybavení v hodnotě asi třicet tisíc korun. V pátek si vyslechl podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení a nezbývá, než popřemýšlet, stálo-li to za hrozbu až dvouletého pobytu ve vězení.

Technická prohlídka trvala příliš dlouho

Osobní vozidlo si na základě ústní dohody koncem března půjčil dvaadvacetiletý mladík z od jedné ženy z okolí Rumburku. Údajně měl automobil odvézt na technickou prohlídku a týž den jej vrátit majitelce. Prohlídka se ale pořádně protáhla a automobil se do dnešního dne neobjevil. Objevili se ale policisté a muži sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze zpronevěry. Takže čelí hrozbě až dvouletého pobytu v nápravném zařízení.

Krádeže v marketech pokračují

O tom, že bankovka zastrčená pouze v zadní kapse u kalhot neodolá vycvičeným prstům lapků, se včera přesvědčila jedna nakupující v děčínském supermarketu. Přišla tak o dva tisíce korun. Je to důsledek toho, že lidé velmi podceňují schopnosti zlodějů. Předejít podobným nepříjemnostem však není složité. Stačí uložit peníze do peněženky, tu do kabelky, zapnout a vše mít stále na očích.

Další věci zmizely z automobilu

Kabelka ležící na podlaze pod palubní deskou ve voze zaparkovaném v obci Jílové – Sněžník přilákala včera neznámého lapku. Ten se do automobilu vloupal tím, že rozbil okno, a s kořistí zmizel. Spolu s kabelkou přišla majitelka také o peníze, doklady, peněženku a mobilní telefon. Výše škody se odhaduje na necelých osm tisíc korun. Občané stále podceňují situaci a nepřipouští možnost, že by jim někdo z automobilu odcizil věci. Opak je však pravdou, stejně jako fakt, že vozidlo prostě trezor není a cokoli v něm zůstane, láká zloděje.

Není alkohol, není problém

Ve zkráceném přípravném řízení řeší pro ohrožení pod vlivem návykové látky policisté z Rumburku osmačtyřicetiletého muže. Jeho vozidlo zde zastavila ke kontrole hlídka varnsdorfských strážců zákona a když dostal dýchnout, přístroj vykázal přes jedno promile alkoholu. Za svoji nezodpovědnost nyní čelí hrozbě až ročního odnětí svobody.

Zájem o měď neopadá

Podezření z krádeže a poškození cizí věci si z úst rumburských policistů vyslechl třicetiletý muž. Ten si zavařil tím, že nedávno ze střechy jedné administrativní budovy odtrhl měděnou krytinu v hodnotě necelých osm tisíc korun. A samozřejmě došlo i na nějakou škodu poškozením. Hrozí mu za to až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Včely mají mezi lidmi nepřátele

Ke ztrátě třech včelích rojů včetně královen došlo následkem řádění neznámého vandala. Ten v uplynulých dnech na jednom pozemku v obci Valkeřice na Děčínsku povalil a poškodil pět úlů. Majiteli po jeho návštěvě zůstala škoda zhruba osm tisíc korun. Případem se zabývají policisté z Benešova nad Ploučnicí.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín