Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

 Maska z vřískotu nepomohla

Perfektní práci odvedli v posledních dnech kriminalisté z Rumburku. Včera se jim podařilo za přispění poznatků varnsdorfských strážníků do tří dnů dopadnout pětadvacetiletého mladíka, který má na svědomí přepadení benzínové čerpací stanice ve Varnsdorfu. S obličejem zakrytým maskou ze známého hororového filmu Vřískot vnikl v sobotu večer do prodejních prostor, kde obsluze oznámil, že jde o přepadení a s nožem v ruce pod pohrůžkou násilí jí pak donutil vydat finanční hotovost z pokladny. S částkou přes sedmnáct tisíc korun a dvě stě euro pak z místa utekl. Motivem činu mělo být získání prostředků k zaplacení dluhů, přičemž v době zadržení již z částky zůstalo jen něco málo přes dva tisíce korun. Včera si muž vyslechl obvinění z trestného činu loupeže, za který může skončit za mřížemi až na dobu deseti let.

Požáry založené ze msty

Kriminalisté z Děčína vypátrali a z trestného činu poškození cizí věci včera obvinili devatenáctiletého mladíka spolu s o čtyři roky starším mužem. Ti měli v průběhu měsíce března za pomocí zapalovače molitanu a motorového benzinu dvakrát založit požár v prostoru zemědělského družstva v okolí obce Malšovice na Děčínsku. Motivem měla být osobní msta. V plamenech se ocitly desítky balíků slámy a poškozená byla i budova velkokapacitního seníku. Vzniklá škoda dle předběžného odhadu překročila dvě stě tisíc korun. Dvojici hrozí až roční pobyt v nápravném zařízení.

Finta nedopadla dobře

Trestní stíhání pro krádež a neoprávněné opatření platebního prostředku zahájili rumburští kriminalisté proti osmadvacetileté ženě. Ta měla společně s další výtečnicí koncem března obtěžovat pána vracejícího se z baru a ve vhodné chvíli mu vytáhla ze zadní kapsy peněženku s hotovostí a kreditními kartami. Měla ale smůlu, protože okradený ji na útěku dostihl a předal policistům. Obviněné hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Případ kabelů z tunelu

Dvakrát za poslední týden navštívili jeden železniční tunel v Děčíně dva výtečníci. Přišli si tam pro kabely, které slouží k napájení důležitých zařízení na trati. V druhém případě následkem jejich řádění dokonce zůstaly dva železniční přejezdy nějakou dobu zavřené s rozsvícenými červenými světly. Jenže v ten samý den byli lapkové lapeni policisty díky jejich dobré místní znalosti přímo při vypalování izolace z ukořistěného materiálu. Za krádež a především poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení jim hrozí trest odnětím svobody v délce až šesti let.

Přišel oknem, odešel dveřmi

Policistům z obvodního oddělení v Děčíně se podařilo dopadnout osmnáctiletého mladíka, který se minulou středu oknem vloupal do koupelny domu, kde odmontoval dvě vodovodní baterie v hodnotě zhruba čtyř a půl tisíc korun. Pak vykopl dveře vedoucí do chodby budovy a tudy i s kořistí odešel. Včera mu za jeho výkon muži zákona sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže vloupáním. To je situace, která člověka nepotěší, zvláště když je spojena s hrozbou až dvouletého vězení.

Přišly peníze a pak policisté

O tom, že okrádat spoluobčany prostřednictvím internetového bazaru je velmi riskantní záležitost, se přesvědčila šestadvacetiletá žena. Na její účet dorazilo kolem šesti tisíc korun za nabízený mobilní telefon a tím to skončilo. Obousměrně tato transakce nefungovala. Zájemkyni z Děčína zůstala jen hořká zkušenost s tímto typem obchodování a posíláním peněz předem. Hořkou zkušenost učinila i druhá strana, když jí včera policisté z obvodního oddělení sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření pro podvod. Za něj nabízí trestní zákoník až dvouletý pobyt za mřížemi.

Mnoho neomluvených hodin se může proměnit v pořádný problém

Pro přečin Ohrožování výchovy dítěte zahájili děčínští kriminalisté trestní stíhání proti dvaatřicetileté ženě. Ta od začátku školního roku nezajišťuje školní docházku pro svého syna, díky čemuž do současné doby vykázal přes sto padesát neomluvených hodin. Doufejme, že tváří v tvář hrozbě až dvouletého pobytu ve vězení matka přehodnotí svůj přístup.

O věci ponechané ve vozech je mezi zloději stále velká poptávka

Dalším, kdo podcenil riziko ponechání věcí ve vozidle, je jeden řidič z děčínska. Kalhoty, které ponechal na zadní sedačce ve svém voze zaparkovaném mezi obcemi Jílové a Sněžník, přilákaly neznámého lapku, patrně v naději, že by v nich mohly být peníze. A nespletl se. Odcházel s necelými čtyřmi tisíci. Poškozený není sám, protože v ten samý den poblíž zmizel z dalšího automobilu batoh z peněženkou a finanční hotovostí v téměř trojnásobné hodnotě, než v předchozím případě. Je-li pachatelem týž člověk není známo. Známo je ale určitě to, že cenné věci se v zaparkovaných vozidlech bez dozoru neměly nechávat.

Utekl, ale ne na dlouho

Policistům z obvodního oddělení v Rumburku se podařilo vypátrat dvacetiletého mladíka, který se nedávno pokusil vloupat do rekreační chaty v Jiříkově. Demontoval mechanické zabezpečení dveří, a když se jal je páčit, byl vyrušen a musel pryč. Nepomohlo mu to a včera si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z přečinu krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Za to může dostat trest odnětí svobody až na tři roky.

Sportovat nepřišel

Během fotbalového tréninku v Rumburku vnikl do šaten sportovců neznámý poberta. Nebyly zajištěny, takže s tím neměl moc práce. Nezajímal ho sport, ale mobilní telefony, peníze a platební karty hráčů. Když objekt opustil, zůstala po něm škoda v předběžném odhadu necelých čtyřicet tisíc korun a šest poškozených. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení.

Věci ve vozech stále lákají zloděje

Nechat motorovou pilu ve vozidle zaparkovaném na Jalůvčí v Děčíně nebyl dobrý nápad. Přilákala neznámého lapku, který bez váhání vytloukl zadní okno a nářadí sebral. Majiteli zanechal škodu za přibližně třináct tisíc korun. Pátrají po něm policisté z obvodního oddělení a v případě úspěchu se pachatel bude potýkat s hrozbou až dvouletého vězení.

 

Kdo maří, ten nejede

Poslední den uplynulého týdne zastavili policisté z Děčína dva řidiče, kteří projížděli městem navzdory tomu, že mají platný zákaz řízení motorových vozidel. Oba mají již ve zkráceném přípravném řízení vyslovené podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí, za kterýžto přečin by mohli skončit za mřížemi až na tři léta.

Daleko neujeli

Včera ve večerních hodinách kdosi odcizil z oploceného pozemku u domu v České Kamenici přívěsný vozík. O několik málo chvil později jej však vypátrali policisté z Krásné lípy, když prováděli v obci Rybniště kontrolu vozidla, za které byl zapřažen. Vozík se pak vrátil zpět k majiteli a dva zadržení muži se šli podívat na obvodní oddělení do míst, odkud vyjeli. Tam si od českokamenických strážců zákona ve zkráceném přípravném řízení vyslechli podezření z krádeže a porušování domovní svobody. Hrozí jim za to až tříletý pobyt za mřížemi.

Neplatil nájem a má problémy se zákonem

Pro neoprávněný zásah do práva k bytu řeší ve zkráceném přípravném řízení policisté z Velkého Šenova šestapadesátiletého muže. Ten neměl za bydlení řádně platit, pročež mu majitel neprodloužil nájemní smlouvu. Do dnešního dne však prostory nepředal a na výzvy k vyklizení nereagoval. Kromě peněžitého trestu by se mu mohlo stát, že bude až po dvě léta ubytován v místech, kde jsou nájemní pravidla nastavena poněkud jinak.

Strom přerušil dodávku elektřiny

Poškození elektrických vodičů a přerušení dodávky energie do pěti rodinných způsobil nedávno na Rumbursku padající strom. Pomoci mu k tomu měl jednatřicetiletý muž s motorovou pilou, který se jej jal kácet. Vlivem větru se měl nařízlý strom zlomit a spadnout, kam neměl. V pátek si od místních policistů vyslechl podezření z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, za což je možné udělit trest odnětím svobody v délce až jeden rok.

Zloději jsou všude

V podzemní garáži jednoho domu v Děčíně řádil neznámý poberta. Po rozbití okénka vnikl do zaparkovaného vozidla a odtud odcizil navigaci v hodnotě zhruba pět tisíc korun. Také poškodil zámky na pravých i levých dveřích. Celková škoda přesáhla třicet tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín