Rubriky
Zprávy

BK Děčín – NH Ostrava … 94:65

20110420-085029.jpgDěčínský celek povzbuzovaný téměř devíti stovkami (opět skvěle fandících) diváků vlétl na svého soupeře již od úvodu, a ač skóre utkání otevíral hostující Mason, v čase 4:05 již bylo vše jinak: po úniku a následné smeči Soukupa si za stavu 8:2 vzal okamžitě první oddechový čas utkání Zdeněk Hummel. Děčínský tlak ale neustával a v 8. minutě jsme po dalším koši Soukupa vedli již o patnáct bodů! – 17:2 (zajímavé je, že do této chvíle se o děčínské body starali výhradně dva střelci – P. Houška si jich připsal 9 a Míra Soukup 8). Děčané za velkého potlesku publika kralovali i v závěru úvodní čtvrtiny a pomyslný „hřebíček do rakve“ hostům zatloukl trojkou Pomikálek, který svým bodovým příspěvkem stanovil skóre po deseti minutách na 27:4.

Děčané z nastoleného tempa nepovolevili, „vraždění neviňátek“ pokračovalo i nadále a v minutě 15. po akci alá All-Star Game, kdy Sanders vyzval k letu P. Houšku, který efektně ze vzduchu zakončil krásnou akci, zvýšil děčínský náskok na neuvěřitelných 29! bodů – 39:10 a hostující lodivod si opět svolal své „ovečky“ na další time-out. Hranici třiceti bodů ve vedení prolomili děčínští bojovníci v 17. minutě zásluhou trojky Striy, po které platil stav 42:10. Nové huti se z děčínského náskoku podařilo do konce prvního poločasu něco ukrojit, přesto velmi povedenou dvacetiminutovku zakončil další krásnou smečí ze svého širokého repertoáru Pomikálek a do kabin se odcházelo za stavu 47:21.

Poločasová porada v ostravském podání byla asi peprnějšího charakteru než ta domácí a hosté také poměrně kvalitně začali druhý poločas třemi trestnými hody (dva Burke, jeden Spagrud) a upravovali stav na 47:24. Domácí hráči se ale brzy probrali z poločasové letargie a opět zabrali na „vyšší rychlostní stupeň“, což potvrzuje stav z 25. minuty, kdy se ihned po rozehrávce zpoza autové čáry prosadil Soukup a zvyšoval na 59:30. Vedení o devětadvacet bodů (65:36) jsme si drželi ještě na konci 27. minuty; hostům se do konce třetí desetiminutovky podařilo dva bodíky z manka smazat, přesto i třetí dějství uzavírala krásná děčínská akce, kdy po spolupráci podkošových hráčů Soukupa a Jakuba Houšky zakončoval druhý jmenovaný a na světelné tabuli zářilo po třiceti minutách pro oko děčínského fanouška velmi potěšující skóre – 71:44.

Poslední dějství přineslo velké pozitivum také v tom, že si zahráli naprosto všichni! hráči z lavičky včetně mladíků Maříka, Jiříčka či Bejčka, který se hned při svém ligovém debutu zapsal do listiny střelců a týmový pokladník ho jistě brzy „zkásne“, což mu ale vrásky na tváři rozhodně dělat nemusí, což s úsměvem kvitoval i na pozápasové tiskové konferenci J Děčínský celek si v poklidu stále udržoval více než dvacetibodové vedení – ve 35. minutě se z perimetru prosadil P. Houška (82:52) a na začátku 39. minuty se z pole nemýlil benjamínek Jiříček, který zaznamenal v utkání pěkných šest bodů (po tomto jeho koši platil stav 88:58). V poslední minutě se střelecky prosadil výše jmenovaný debutant Bejček, po něm ještě smečí Jiříček a i když úplnou tečku za utkání udělal Stehlíkův koš, nic nezměnil na závěrečné děčínské radosti, která je po vysokém vítězstvím 94:65 ještě podtržena faktem, že se stejným soupeřem začínáme již příští úterý v ČEZ Sportcentru ligové play-off!, na které jste všichni co nejsrdečněji zváni.

Body: P. Houška 18 (8 doskoků; střelba 8/6, trojky 2/2), Soukup 15, Hatcher 14 (5 asistencí); střelba 7/6, trojky 1/1, TH 1/1, Stria 14 (5 doskoků), J. Houška 11 (+ 5 doskoků a 5 asistencí), Landa 6 (8 doskoků, z toho 4 útočné), Jiříček 6, Pomikálek 5, Alič 3, Bejček 2, Sanders 0, ale (5 doskoků a 8! asistencí) – Burke 15 (+ 7 doskoků – 3 útočné a 5 získaných faulů), Stuchlý 12 (TH 8/8), Spagrud 9 (+ 5 doskoků a 5 zisků a 5 získaných faulů), Mason a Stehlík po 6, Číž a Palyza po 5, Palát 3, Trybanski a Gniadek po 2; střelba 2 b.: 52/33 – 41/16; střelba 3 b.: 23/6 – 16/3; TH: 15/10 – 29/24; doskoky: 48:28 (útočné 19:9); chyby: 21:15; počet diváků: 890; nejlepší hráč utkání: Luboš Stria (Děčín).

Základní sestavy:

DěčínSanders, Stria, Alič, Landa, P. Houška
Ostrava Mason, Stuchlý, Zbránek, Spagrud, Burke

Absence:
Děčínský celek postrádal v utkání křídelníka Antonína Pištěckého (je po operaci slepého střeva), Adama Žampacha (léčba po operaci kotníku), Jana Smetáka a ke konci druhé desetiminutovky se ještě zranil Ell Sanders, který má podle prvních prognóz lehký výron kotníku a měl by být brzy v pořádku – držme mu palce, aby stihl blížící se play-off a byl zdravotně fit! Hosté dorazili jen bez mladého Ondřeje Zavadila, jinak s kompletním celkem odhodlaným bojovat o konečné 4. místo po nadstavbové části.
Ladislav Faltin

Zdroj: www.bkdecin.cz