Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie ČR

Loupež kolem půlnoci
Z trestného činu loupeže obvinili včera rumburští kriminalisté osmnáctiletého mladíka. Ten měl ke konci února kolem půlnoci na ulici ve Varnsdorfu napadnout o rok staršího muže tak, že ho udeřil do obličeje, načež mu vyhrožoval probodnutím, jestliže bude „něco zkoušet“. Nato mu ze zad strhl batoh, který prohledal a sebral z něj pouzdro se šesti stovkami. K dovršení všeho prohledal i poškozeného a z kapes mu odcizil cigarety s mobilním telefonem. Pak odešel, leč za několik dní byl vypátrán a zadržen. Nyní nad jeho hlavou visí hrozba až desetiletého vězení.

Lup nestačili odnést
Různého železného materiálu se včera odpoledne v objektu bývalého rekreačního střediska v Krásné lípě zmocnili dva výtečníci. S úmyslem si jej přisvojit, jak jinak. Jenže akce nevyšla a hlídka místních policistů byla na místě dříve, než mladíci stačili kořist transportovat pryč. Na obvodním oddělení pak vyšlo najevo, že oba byli pro majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech odsouzeni. Ve zkráceném přípravném řízení si pak vyslechli podezření z krádeže a mohou už jen spekulovat, jaký trest jim soudce přiklepne. Hrozí jim až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Čachry s úvěry
Herní konzoli v hodnotě necelých devíti tisíc korun si na úvěr pořídila osmapadesátiletá žena z Děčína s tím, že při podávání žádosti uvedla nepravdivé údaje o zaměstnání a příjmu. Playstation pak jeden z jejích dvou kumpánů, kteří v tom s ní jeli, prodal, přičemž všichni tři se o utržený peníz měli podělit. Podobnou akci se pokusili provést o pár dní později, kdy byli ale chyceni přímo při její realizaci. Kriminalisté všechny tři účastníky včera obvinili z trestného činu úvěrového podvodu. Dokonaného i ve fázi pokusu. Vzhledem k tomu, že celková hodnota zboží, na které si vzali, nebo chtěli vzít úvěr, přesáhla padesát tisíc korun, hrozí jim odnětí svobody ve výši až pěti let. O trest se podělit moci nebudou, ten ponesou každý sám.

Nezvaný host
Do rodinného domu v rekonstrukci v Horním Podluží se koncem minulého týdne vloupal po rozbití okna v přízemí osmačtyřicetiletý muž. Zde odcizil dvě lahve alkoholu, přičemž v obývacím pokoji jedl a spal. Policisté z obvodního oddělení ve Varnsdorfu mu za to včera sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Nezvanému hostu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

Trojice odcizila vodárnu
Ve zkráceném přípravném řízení řeší pro krádež policisté ze Šluknova trojici výtečníků. Ti společně odcizili nefunkční železnou vodárnu vážící tři sta kilogramů. Vzhledem k tomu, že všichni účastníci krádeže mají v posledních třech letech vroubek za obdobnou trestnou činnost, mohli by se tentokrát dočkat až tříletého odnětí svobody.

Pět objektů se stalo terčem zloděje
Rumburským Kriminalistům se podařilo vypátrat třiadvacetiletého muže, který se v posledním období vloupal V Rumburku a okolí do několika domů a rekreačních chat. Paleta předmětů, které v objektech odcizil, je velmi pestrá. Za oběť padla do jeho rukou různá elektronika, pánské kolo, hodinky, počítač, motorová pila, výherní pohár, alkohol a další. Způsobená škoda včetně různých poškození jde do deseti tisíců korun. Výtečníka včera muži zákona obvinili z trestného činu krádeže vloupáním, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Vzhledem k tomu, že v posledních třech letech byl již trestán, hrozí mu až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Když nedostali drogy, sebrali věci
Čtyřiatřicetiletý muž spolu s dvěma kumpány během uplynulého období několikrát vnikl do bytu o něco mladšího Děčíňáka, kdy pod pohrůžkou násilí od něj požadovali vydání drog. Ten se vždy ohradil tím, že žádné nemá, tudíž je ani nemůže poskytnout. Návštěvníci tedy v několika případech sebrali v bytě alespoň nějaké věci. Dohromady přibližně za čtyřiadvacet tisíc korun. Lídrovi tříčlenné skupiny sdělili kriminalisté obvinění z vydírání, krádeže a porušování domovní svobody, zatímco pomocníkům jen z posledních dvou. Liší se i hrozící trest. Hlavnímu antihrdinovi hrozí až osmileté odnětí svobody, ostatním až pětileté.

Zmizely kabely
Neznámý pachatel překonal oplocení pozemku jedné základní školy v Děčíně a odtud odcizil padesát metrů měděného kabelu, čímž poškodil výtah pro přepravu stavebního materiálu. Tím způsobil celkovou škodu v předběžném odhadu kolem čtyřiceti tisíc korun. Po zloději pátrají policisté z obvodního oddělení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí – Preventivně informační skupina Děčín