Rubriky
Zprávy

Zpravodajství policie ČR

Zloděj aut dopaden
Děčínským kriminalistům se v uplynulých dnech podařilo díky usilovné práci vypátrat a zadržet třiačtyřicetiletého muže, který se v posledních dvou měsících intenzivně zabýval činností, pro kterou náš trestní zákoník nemá právě pochopení. Během uvedené doby stačil odcizit tři vozidla, které se však policistům a strážníkům nakonec podařilo nalézt. Čtvrtý automobil na tom byl o něco lépe, do něj se pouze vloupal a sebral autorádio. Celková škoda, kterou způsobil, čítá kolem třiceti tisíc korun. Dopadením pachatele muži zákona zabili dvě mouchy jednou ranou, neboť výtečník měl ke všemu také nastoupit výkon trestu, což neučinil. Na jeho hlavu se sesypaly další paragrafy. Kriminalisté proti němu zahájili trestní stíhání pro krádež vloupáním, neoprávněné užití cizí věci, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí. Ihned poté, co si vyslechl obvinění, putoval do věznice v Litoměřicích.

Do sběrny nedošel
Dvě plotové železné trubky, sebral za jedním domem v Rumburku osmatřicetiletý muž. Pak se s nimi vydal do sběrných surovin, kam ale nakonec nedošel. Před cílem své cesty byl totiž přistižen a místo do výkupny kovů musel na policii. Tam za roury nedostal ani korunu, ale zato si vyslechl podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Vzhledem k tomu, že v posledních třech letech byl za takový čin trestán, hrozí mu až tříletý pobyt ve vězení.

Krádež kola se nevyplatila
Případ odcizeného horského kola, které minulý týden zmizelo z kočárkárny v panelovém domě v Jílovém, se poměrně brzy dobral konce. Policisté z obvodního oddělení dopadli osmnáctiletého mladíka, který by měl mít bicykl na svědomí. Včera si vyslechl podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení a nyní mu nezbývá, než přemýšlet že za hrozbu až dvouletého odnětí svobody žádný velociped nestojí.

Řádění je konec
Rumburští kriminalisté včera zahájili trestní stíhání proti dvěma mužům. Ti by měli mít na svědomí několik nekalých akcí, ke kterým došlo během posledních dvou měsíců. Jmenovitě odcizení palivového dřeva ze zahrady a na oploceném pozemku u garáže, plátů měděné krytiny ze střechy objektu, okapnici z téhož materiálu z rodinného domu a nerezového dvojitého dřezu ze sklepa budovy. Škoda, kterou způsobili, činí bezmála dvacet tisíc korun. Dvojka je obviněna z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, za což trestní zákoník umožňuje až tříletý pobyt za mřížemi.
Jeden průšvih nestačil
DVD přehrávač za čtyři a půl tisíce korun uschoval včera v děčínském supermarketu pod oblečení čtyřiatřicetiletý muž. Dle obvyklého scénáře pak s kořistí prošel pokladnami a byl zadržen ostrahou prodejny. Zboží odnesli zaměstnanci zpět do regálu a výtečníka odvedli policisté na obvodní oddělení. Tam mu přičetli mobilní telefon, který v jiném obchodě odcizil před týdnem, a sdělili podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. To by mu mohlo vynést až dvouletý pobyt ve speciálním pensionu s ostrahou.

Únik plynu
Zemní plyn v hodnotě přesahující sto tisíc korun odebrala načerno v minulých měsících třiapadesátiletá žena z Rumburku. A to tak, že měla kovovou hadici připojenou na přívod, který byl před zásahem opatřen zátkou a plombou. Kriminalisté proti odběratelce zahájili trestní stíhání pro krádež. S ohledem na výši škody hrozí obviněné až pětileté odnětí svobody.

Bez řidičáku přes zákaz
Dnes v brzkých ranních hodinách kontrolovala hlídka policistů z obvodního oddělení v Děčíně na Teplické ulici Vozidlo. Během ní zjistili, že šestadvacetiletý řidič není držitelem řidičského oprávnění a k to mu má zákaz řízení motorových vozidel. Následovalo podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení. To obnáší riziko hrozby až tříletého vězení.

Vzdal to
Volně stojící kovovou napájecí nádrž pro jalovice o hmotnosti čtrnáct set kilogramů se v minulých dnech pokusil odcizit neznámý zloděj v blízkosti Benešova nad Ploučnicí. Není přesně známo, jakým způsobem zápolil s tak těžkým předmětem, ale podařilo se mu ji odtáhnout asi sto metrů. Pak to vzdal a kořist na místě zanechal. Bohužel zanechal i škodu předběžně vyčíslenou na patnáct tisíc korun.
Mladík nakupoval bez placení
Holící strojky v téměř čtyřtisícové hodnotě si včera v jednom děčínském marketu uložil do batohu devatenáctiletý výtečník. Pak prošel pokladnami bez nejmenšího náznaku, že hodlá zboží zaplatit. Po nepříjemnosti s pracovníkem ostrahy, který ho zadržel, se cesty mladíka a jeho kořisti rozdělili. Odcizené věci se vrátily na své místo, zatímco zadržený putoval na obvodní oddělení policie. Tam se ukázalo, že v posledních třech letech byl za obdobnou činnost souzen. Vyslechl si tedy podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení a nyní může přemýšlet, stojí-li hrozba odnětí svobody až na tři léta za to.

Krádež koberců je objasněna
Policistům z Varnsdorfu se podařilo vypátrat pětadvacetiletého mladého muže, který měl v minulém roce vniknout do obchodu, odkud odcizil dvě role zátěžového koberce a tři kusové v hodnotě dvacet tisíc korun. Včera si tedy vyslechl podezření z přečinu krádeže vloupáním ve zkráceném přípravném řízení, za což může být odměněn až dvouletým vězením.

Kradli plechy ze střechy
Obvinění z trestného činu krádeže a poškození cizí věci včera si od rumburských kriminalistů vyslechl třicetiletý muž a jeho o devět let starší komplic. Ti byli v pondělí před půlnocí přistiženi hlídkou varnsdorfských policistů při krádeži měděné krytiny přímo na střeše neprovozovaného prázdného objektu v Jiřetíně pod jedlovou. Vzhledem k výši škody, která jde do sta tisíců korun, hrozí obviněným až pětiletý pobyt v nápravném zařízení.

Krádež v areálu
Do areálu bývalého objektu firmy v Děčíně se v minulém měsíci vloupal dvaapadesátiletý muž. Zde se zmocnil různých kovových předmětů, rozvodových skříní a elektromateriálu v celkové hodnotě okolo deseti tisíc korun. Policisté z obvodního oddělení ho vypátrali a včera mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže vloupáním. Hrozí mu až tříletý pobyt za mřížemi, neboť za obdobný skutek byl v posledních třech letech trestán.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín