Rubriky
Politika Zprávy

Němci přehradí cesty na hranicích kameny

Na zelenou hranici se Saskem se vrátí zátarasy, které zmizely, když Česko vstoupilo do Schengenu. Saská policie chce lesní cesty mezi oběma zeměmi přehradit kameny, betonovými deskami a patníky, aby tudy zloději nemohli převážet kradená auta.
„Příliš mnoho zločinců tyto cesty používá k návratu do Čech se svojí kořistí,“ tvrdí starosta obce Rosenthal-Bielatal Gebhard Moritz.
Podle saského ministra vnitra Markuse Ulbiga je návrat zátarasů praktické řešení, které nijak neodporuje Schengenské dohodě.
„Potřebujeme další mechanismy, jak zabránit zlodějům v nelegálním přejezdu zelené hranice,“ řekl Ulbig pro místní Sächsische Zeitung s tím, že „nikdy se nemají otevírat všechny dveře stodoly“.
Česká policie připouští, že nepoužívaných starých cest a mostů je po celé hranici spousta, takže opatření by zlodějům převážení kradených aut ztížilo.
„Je ale otázka, jak budou takové zátarasy účinné, když na hranicích nejsou žádné kontroly a pachatelé mohou využít i standardních cest,“ řekla mluvčí severočeské policie Šárka Poláčková.
Do boje proti zlodějům aut vytáhla saská policie loni na podzim. Silnice v příhraničí kontrolují stovky policistů. Poslední velká razie se uskutečnila v noci z úterý na středu.
Andrea Angermannová, MF DNES