Rubriky
Sport Zprávy

Jednoznačně povedená část sezony

Tak hodnotí děčínský lodivod Pavel Budínský uplynulou základní část MNBL
Děčínský kouč Pavel Budínský je po základní části s výkony i výsledky svých svěřenců spokojený, což potvrzuje i v našem rozhovoru. Kromě toho se rozpovídal také o tahounech týmu v úvodních 22 kolech; dále také o tom, jestli si vedou posily podle jeho představ, jak se mu zamlouvá spolupráce dvojice Sanders – Hatcher či o systému soutěže, který je v letošní sezoně nastaven.
Pane Budínský, základní část MNBL má Váš celek již za sebou a dosáhl v ní výborné bilance 16 vítězství a 4 porážky a skončil na 2. místě tabulky jen o bod za Prostějovem. Jak byste základní část zhodnotil z vašeho pohledu, co byste vyzdvihl a na čem je třeba ještě před nadstavbou a play-off zapracovat?
Jednoznačně povedená část sezóny, která nás těší nejen umístěním s aktivní bilancí 16:4, ale i poměrně vysokou kvalitou naší hry, jenž měla konzistentní výkonnost, až na nějaké drobné výkyvy. Vyzdvihl bych naší obrannou fázi, v počtu obdržených bodů jsme byli nejlepší – 1359b., což činí velmi dobrý průměr 68 b na 1 utkání. Ale musíme ještě zapracovat na fázi útočné, tam jsme v počtu nastřílených bodu skončili až pátí ( 1574 bodů). Co se týká dalších týmových statistik, tak např. ve střelbě trestných hodů zaujímáme AŽ 9. místo s úspěšností 67,7%. Což je další faktor, který musíme před play off jednoznačně vylepšit.

V posledním zápase základní části porazil děčínský celek před skvělou kulisou silné Pardubice. Jaký zápas (či více zápasů) v základní části byl podle Vás nejvydařenější, byl to tento poslední s „perníkáři“ nebo nějaký předchozí?
Možná to vyzní divně, ale náš nejlepší herní výkon jsme předvedli v Prostějově, i když jsme nakonec prohráli o 2 body. Ale i další utkání měla z pohledu kvality herního výkonu svoji úroveň, utkání v Opavě, Brně, nebo domácí utkání s NJ a Pardubicemi.

Nejlepším střelcem Děčína se v základní části stal s průměrem 15,1 bodu Will Hatcher, kterému s průměrem 14,9 bodu zdatně sekundoval reprezentant Pavel Houška. Souhlasíte i podle statistik s tím, že tito dva borci + Ell Sanders byli hlavními hnacími motory dobře fungujícího „stroje“?
Ano, nicméně bych rád zdůraznil, že kromě zmiňovaného tria to byli i další hráči, např. Míra Soukup, Admir Alič. A v některých dalších utkáních to byl také Jakub Houška, Tonda Pištěcký, Tomáš Pomikálek, což signalizuje, že tým se může opřít i o individuální výkony dalších hráčů než těchto tří, kteří však podle statistik vyčnívají z našeho týmu nejvíce.

Během sezony posílil tým na křídle Luboš Stria, jak podle Vás zapadl lidsky i herně do týmu? Přeci jen je asi těžké přestupovat v rozehrané sezoně do úplně nového celku a neznámého prostředí…
Na hodnocení Luboše je myslím příliš brzy. Nicméně se mi zdá, že po lidské stránce zapadl bez problémů a my si od něj slibujeme, že tomu bude tak i po stránce herní. Je však zřejmé, že to potrvá ještě nějaký čas, než se úplně adaptuje v našem týmu a stane se jeho platným hráčem.

Když už jsme u posil, která z předsezonních či později příchozí Luboš Stria splnila z Vašeho pohledu nejvíce očekávání? Byl to zkušenostmi a klidem ve hře oplývající Ell Sanders?
Domnívám se, že není dobré a ani objektivní hodnotit hráče v průběhu sezóny, počkejme až po jejím skončení. Přesto lze ale konstatovat, že všichni kromě Dana Douši, který u nás skončil, plní to, co jsme od nich očekávali při jejich angažování.

Před začátkem soutěže jsem Vám položil otázku ohledně spolupráce americké dvojice Hatcher – Sanders a jak toto spojení bude fungovat. Takže jak jste nyní, po 22 kolech, spokojen se spoluprácí těchto hráčů, kteří jsou považováni za nejlepší rozehrávačskou dvojici v lize a dohromady mají průměr téměr 27 bodů na zápas?
Já myslím, že na to už odpověděl Levell Sanders v interview na našich stránkách.  Opět potvrdím to, že jsme tomuto spojení věřili od začátku nejvíce my tři. Viděli jsme spoustu pozitiv, které mohou pomoci našemu týmu. Já jsem moc rád, že naše představy před sezónou se změnily v činy a oba všem pochybovačům od začátku dokazují, že tento tah nebyl krokem vedle. Jejich souznění na hřišti, ať už hrají vedle sebe nebo separátně, ale především i mimo něj, je jedním slovem mimořádné. A já jsem nesmírně rád, že s těmito dvěma hráči mohu spolupracovat.

Jak se tým společně s Vámi těší na nadstavbovou část, ve které se již budeme utkávat pouze s elitními celky „Mattonky“ a s jakou bilancí po nadstavbě byste byl Vy osobně spokojený?
Myslím si, že se těšíme všichni. Splnili jsme svůj základní cíl, chtěli jsme se dostat do lepší společnosti a hrát těžké zápasy a to se nám povedlo. Vzhledem k tomu, že herní systém není ideální, tak se na těchto 10 adrenalinových utkání těším moc. Spokojený bych byl s aktivní bilancí, to znamená s větším počtem vítězství než porážek.

A na závěr obligátní otázka, i když je to ještě poměrně daleko: máte nějakého „vysněného“ soupeře, kterého byste chtěl potkat v play-off?
Na můj vkus spekulativní otázka, která je příliš zavádějící a na kterou v tuto chvíli nemám odpověď :).

Zdroj: www.bkdecin.cz