Rubriky
Zprávy

Hřenská silnice se může otevřít, rozhodli geologové po kontrole skály

Silnice mezi Hřenskem a Německem, která je až na krátké přestávky uzavřená od srpnových povodní, by měla být ode dneška opět průjezdná. Geologové zkontrolovali skalní masiv nad silnicí a rozhodli, že silnici lze otevřít v jednom pruhu.

„Je to potvrzené, silnice by měla být otevřená zítra. Sanaci jsme převzali v pořádku,“ informoval iDNES.cz mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Nestabilní pískovcový blok nad silnicí v uplynulých týdnech rozebírali horolezci firmy AZ Sanace.

„Odstranili nejproblematičtější bloky, takže nic nebrání tomu otevřít silnici v provizorním režimu.Tedy v jednom pruhu a za současného monitorování pohybu skály instalovanými čidly,“ řekl Salov.

Zabezpečení skály stálo pět milionů korun. Aby mohl být provoz na silnici obnovený úplně, je nutná úplná sanace masivu. Tedy kompletní ukotvení a zajištění proti pádům uvolněných částí. Správa národního parku takovou velkou sanaci plánuje.
„Nyní připravujeme výběr dodavatele projektové dokumentace. Ten ji pak zpracuje a my tak konečně získáme představu, kolik bude sanace stát. Pak budeme moct požádat o peníze z Operačního fondu Životní prostředí,“ vypočítává Salov.

Předběžné hrubé odhady se pohybují mezi 30 a 40 miliony korun. „Je to ale takové věštění z koule,“ upozorňuje Salov.

Kdo bude sanaci platit, není jasné

Národní park se sanace skály ujal přesto, že dosud není jasné, jestli ji má platit on nebo Ředitelství silnic a dálnic. Paragrafy lesního a silničního zákona umožňují oba výklady.

Žaloba, která by měla tento spor rozhodnout pro všechny budoucí podobné případy, leží už skoro dva roky u městského soudu v Praze.

Zdroj: Aleš Horáček iDNES.cz