Rubriky
Politika

Děčínská koalice rozděluje křesla a zvyšuje zbytečně náklady

Nesmyslné funkce pro své zastupitele vymýšlí nová děčínská koalice a zbytečně zatěžuje městský rozpočet. Stovky tisíc korun může během volebního období stát nově vytvořený výbor pro dopravu. Další zhruba dva miliony si vyžádá plat uvolněného radního. Tato funkce byla ušitá na míru Vlastimilu Pažourkovi v rámci koaličních vyjednávání. Oficiálně se stará pouze o turistický ruch a nezaměstnanost.

„Jako bývalý analytik úřadu práce jistě ví, že nezaměstnanost je celostátní problém, který je třeba řešit globálně. Města obecně jsou v otázce nezaměstnanosti poměrně bezzubá. Jednou z možností je budování průmyslových zón, která v Děčíně nepřichází v současné době v úvahu,“ říká bývalý primátor a současný opoziční zastupitel Vladislav Raška. Sám Pažourek v minulosti veřejně nenapadal město z nečinnosti v souvislosti s nezaměstnaností. V roce 2008 při diskuzi na téma Proměny současného trhu práce dokonce řekl1: „Nedostatek kvalifikované pracovní síly je jednou z hlavních brzd rozvoje firem v našem regionu.“ Město, pod jehož správu spadají pouze základní školy, se tedy na zvyšování vzdělanosti podílet nijak nemůže. Opakovaně pak hovořil o tom, že nezaměstnanost v Děčíně ovlivňuje celkový stav české ekonomiky a pomoc Evropské unie.

„Rozhodující je určitě vliv obecného růstu ekonomiky. Rozpoznatelný je význam projektů Evropského sociálního fondu, které pomohly v našem okrese zaměstnat řádově stovky lidí,“ řekl pro Decin.cz v roce 2007.

Nová koalice v Děčíně také zřídila další výbor zastupitelstva. Vedle zákonem povinného výboru Finančního a Kontrolního vznikl navíc Dopravní.

„Odměny jsou nesmyslně udělovány za jedno zasedání a ne měsíčně. Pokud se výbor rozhodně sejít víckrát než jednou za měsíc, jak bývá zvykem, bude se odměna násobit. Navíc je otázkou, proč podobný výbor město vůbec potřebuje. Nakonec ale většina zastupitelů ODS pro návrh hlasovala, protože obsahoval i zrušení odměn pro členy komisí, což pro nás bylo zásadní,“ říká Vladislav Raška. Zastupitelé si vyplatili odměny za první dva měsíce, kdy byly členy různých komisí. Jedná se v součtu o desítky tisíc korun. Funkce v komisích budou od letošního roku vykonávat zdarma. Někteří zastupitelé, kteří začali pracovat v komisích, ale uvažují o odchodu. Jsou podle nich zbytečné.

„Zažil jsem jednání, kde se ztrácel čas takovou hloupostí jako je diskuze o přejmenování magistrátu nebo jakou barvou mají být vymalovány jeho chodby,“ říká zastupitel Petr Sukdol.

Zdroj: redakční pošta

Web ODS Děčín

Magistrát města Děčína